Lumpuh Separuh Badan Gara-Gara Tindik Hidung. Rupanya Ini Yang Berlaku..

Gadis lumpuh separuh badan selepas tindik hidung, terpaksa berkerusi roda seumur hidup

Seorang gadis dari Brazil terpaksa menggunakan kerusi roda seumur hidupnya selepas lumpuh separuh badan akibat jangkitan bakteria ketika menindik hidungnya pada Julai 2018.

Menurut Layane Dias, 20, berkata, lubang tindik di hidungnya itu berdarah dan bengkak pada mulanya dan dia menyangka tiada sebarang masalah yang serius dan ia hanyalah perkara biasa.

Namun, Layane kemudian mengalami demam beberapa hari dan selepas pulih, dia mula merasa kesakitan yang serius di bahagian kakinya.

Kesakitan di kakinya itu kemudian menyebabkan kakinya tidak merasa apa-apa. Keadaan itu membuatkan dia tidak dapat berjalan seperti orang biasa.

Layane cuba mendapatkan rawatan di hospital. Setelah didiagnosis, doktor menemui bakteria Staphylococcus di dalam aliran darahnya.

Layane berkata, doktor ada bertanya kepadanya jika dia ada mengalami sebarang kecederaan di hidungnya kerana bakteria itu kebiasaannya ditemui di bahagian itu.

Layane kemudian mengakui ada menindik hidungnya seminggu sebelum kejadian itu berlaku.

“Saya ingatkan ia bengkak biasa, tetapi ia menyebabkan saya demam. Saya rawat sendiri dan letak krim di atasnya. Seminggu kemudian ia hilang.

“Tetapi saya tidak dapat merasa apa-apa dari bahagian dada ke bawah kaki,” kata Layane.

Berikutan itu, Layane terpaksa menjalani pembedahan kecemasan dan pakar neuro, Oswaldo Ribeiro Marquez berkata, sepanjang 15 tahun berkhidmat dalam bidang perubatan, dia tidak pernah melihat kes seperti ini yang berpunca dari menindik hidung.

Pembedahan itu berjaya menghalang jangkitan itu merebak tetapi Layane tidak dapat menggunakan kedua-dua belah kakinya seperti sebelum ini.

Setelah dua bulan kemudian, Layane dibenarkan keluar dari hospital dan terpaksa menerima hakikat yang dia akan menggunakan kerusi roda seumur hidup.

‘Saya telah bertemu dengan orang lain dalam kerusi roda dan saya telah melihat bahawa saya boleh gembira seperti ini [dalam kerusi roda]. Sekarang saya melakukan senaman seperti bermain bola keranjang dan bola baling. ‘

Alessandra Romiti, seorang ahli dermatologi yang dirundingkan oleh media tempatan, mengatakan bahawa masalah dengan tindikan biasanya datang dari tempat tindikkanitu dilakukan, sambil menambah: ‘Pesakit harus menjaga tempat tindikkan itu bersih dan mengelakkan sebarang risiko angkitan.’

Cik Dias sebelum ini mempunyai tiga tindikan di sebelah kanan hidungnya, tetapi kemudian memutuskan untuk beralih dan mempunyai satu di sebelah kiri. Ia adalah menindik baru yang dijangkiti.

Tidak jelas di mana Cik Dias menerima tindikkan itu

Sumber: Daily Mail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *