Misteri Tulisan HAMAD Yang Terlihat Dari Luar Angkasa! Apabila Diselidik Rupanya Bukan Calang-Calang Orang

Ukiran nama pasir “HAMAD” terbaca di satelit

Mengukir sebuah nama di atas pasir mungkin adalah hal yang biasa dilakukan oleh orang-orang ketika sedang asyik bermain di atas hamparan pasir pantai. Namun, bagaimana bila sebuah nama diukir sangat besar, bahkan hingga terlihat jelas dari satelit?

Beach life: The sea runs into the H, A 
and part of the M in the name of super-rich 63-year-old Arab sheikh 
Hamad Bin Hamdan Al Ahyan

“H A M A D”, begitulah lima huruf yang terlihat jelas dari kamera satelit di Pulau Al Futaisi, Abu Dhabi.

Kata HAMAD berukuran 1.000 meter persegi, dari huruf H hingga ke huruf D mencapai panjang 2 mil atau sekira 3,2 kilometer.

Kalau biasanya ukiran nama di atas pasir akan cepat hancur tersapu ombak air laut. Tulisan HAMAD ini justru membentuk aliran air.

Belum diketahui berapa jumlah biaya yang dihabiskan Hamad untuk mengukir namanya dengan sangat besar itu. Namun, sebagaimana dilansir Dailymail, Kamis (21/7/2011), ukiran namanya yang besar itu merupakan salah satu impian yang memang dicita-citakan Hamad.

Siapakah HAMAD yang begitu berkuasa untuk membolehkan namanya itu dilihat dari luar angkasa?

Akhirnya, siapakah lelaki ini dengan mempunyai keberanian untuk mengukir namanya di sebuah pulau untuk para angkasawan dan satelit untuk melihat? Hamad yang berusia 63 tahun, ternyata, hidup dengan motto “Go Big Or Go Home” (pergi besar atau pulang).

Forbes mencatatkan bahawa Muzium Automotif Nasional Emirates Hamad mempunyai “rumah motosikal berbentuk pyramid yang dibentuk khas untuk dijadikan satu juta tempat saiz Bumi sendiri” dan perumahan piramid koleksi kereta yang luasnya.

Inilah rumah dan piramid motor milik Syed HAMAD

Hamad juga membina trak terbesar di dunia ‘Dodge Power Wagon’ 64 kali lebih besar daripada yang asal dengan keseluruhan apartmen di tengah-tengah padang pasir. Berikut adalah klip BBC yang diketengahkan oleh Tom Gara( Sila Tonton Minit Ke-2)

Mail Daily menambah bahawa Hamad telah mengecat banyak keretanya dalam warna pelangi, mungkinbertepatan dengan jolokan namanya “Rainbow Sheikh.” Berikut adalah gambar dari laman Facebook yang menunjukkan kedudukan Sheikh di sebelah Jeep sebenar dan replika Jeep:

Sebelum anda mula mengkritik Hamad untuk memaparkan kekayaannya yang mewah, namun anda mungkin ingin tahu bahawa syeikh juga seorang dermawan yang berfokus pada sebab-sebab perubatan, menurut The Daily Mail.

Sumber: the atlantic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *