Wanita Tertua Dunia Berusia 130 Tahun Meniinggal Dunia Dalam Keadaan Berdoa

BRATSKOE: Seorang wanita yang dipercayai pihak berkuasa Russia sebagai manusia tertua di dunia mening gal dunia, ketika sedang berdoa.

Koku Istambulova adalah maangsa terselamat daripada kekejaaman Stalin terhadap penduduk Republik Chechnya, beliau sepatutnya mencapai usia 130 tahun, Jun depan, menurut rekod yang disahkan tabung persaraan negara itu.

Beliau lebih tua berbanding seorang wanita yang disenaraikan dalam Russian Book of Records yang mening gal bulan lalu pada usia 128 tahun, menurut pihak berkuasa.

Koku menjadi perhatian, tahun lalu, selepas berkata, sepanjang usianya yang panjang hanya sehari sahaja beliau gembira iaitu ketika masuk ke rumah yang dibina sendiri sekembalinya dari buangan di Kazakhstan.

Cucu lelaki beliau, Iliyas Abubakarov berkata, beliau menikmati makan malam seperti biasa pada 27 Januari lalu di kampung asalnya di Republik Chechnya.

“Beliau bergurau, bercakap. Tiba-tiba menjadi tidak sihat dan mengadu saakit dada. Kami memanggil doktor dan dimaklumkan tekanan darah beliau turun.

“Doktor memberikan suntikan. Namun, mereka gagal menyelamatkan beliau. Tidak lama kemudian beliau meni nggal secara senyap, dalam keadaan sedar sepenuhnya dan sedang berdoa,” kata Iliyas.

Jenaazah Koku dikebuumikan di kampung asalnya di Bratskoe. Ahli keluarga beliau yang masih hidup termasuk lima cucu dan 16 cicit.

Koku yang beragama Islam dilahirkan sebelum Tsar terakhir Nicholas II dimahkotakan, beliau mengatasi satu generasi Kesatuan Soviet, menurut satu pasport Russia miliknya.

Difahamkan, tarikh lahir beliau adalah 1 Jun 1889, ketika Ratu Victoria memerintah Britain. Namun, pasport beliau hanya menyatakan tahun kelahiran tanpa maklumat hari atau bulan apa.

Sumber- Agensi/DailyMail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *